Hei!

Lähestyn teitä Akonveden vesistön tilan tiimoilta. Akonpohjan ja Kylmäpohjan alueilla vesistö on mennyt koko ajan huolestuttavampaan suuntaan, eikä kukaan tunnu tekevän asialle mitään, vaikka eletään sentään 2000-lukua ja EU-aikakautta.

Paikka on maantieteellisesti ongelmallinen, koska matalat lahdet ovat jo sinänsä hyvin herkkiä ja lisäksi veden vaihtuvuus niissä on nykyisin huono. (Aikaisempina vuosina alueella oli valtaisat kevättulvat, jotka vaikuttivat jollain tavalla veden vaihtuvuuteen.) Vesialuetta kuormittavat tällä hetkellä eniten huimasti kohonnut uitto ja maatalous. Muitakin kuormittajia varmasti on (mm. metsänojitus), ja tietysti suuri osa kuormitusta on aikaisempien vuosien kertymää.

Olen soitellut Pohjois-Savon ympäristökeskukseen asiasta ensimmäisen kerran viime vapun tienoilla, kun etsin henkilöä, joka olisi voinut käydä ottamassa noiden kolmen lahden alueelta vesinäytteitä. Sain silloin kehotuksen kääntyä Juankosken kunnan ympäristösihteerin puoleen. Ystävällinen Leena Karppinen jakoikin huoleni, mutta hän sanoi, että yksittäisten ihmisten vaatimuksia on niin vaikea rueta täyttämään, kun määrärahat ja resurssit ovat mitä ovat. Tämän ymmärrän. Hän ehdotteli minulle adressin keräämistä.

Akonpohjan ja Kymäpohjan vesistötilanne on minusta todella julma, joten päätin yrittää jotain. Kirjoitin Savon Sanomiin jutun, jonka yhteydessä julkaistiin nettiadressin osoite (www.adressit.com/akonvesi). Kirjoitin jutun myös Koillis-Savoon, jossa julkaistiin nettiadressin lisäksi nettiblogini osoite (http://akonvesi.vuodatus.net). Tämän kirjeen liittenä ovat nuo lehtikirjoitukset.

Moni on jakanut huolenaiheeni: nettiadressissa on nyt 78 nimeä.

Ajattelinkin nyt tiedottaa teitä tästä asiasta, että voitte tutustua tilanteeseen, vaikka 7.7. käymässäni puhelinkeskustelussa Jorma Lappalainen kehotti minua palaamaan asiaan elokuun alussa, kun ihmiset palailevat lomilta. Hän lupasi jutella asiasta muiden kanssa, mutta kun tiedän, ettei teilläkään ole huoli ainoastaan Akonpohjasta, niin ajattelin nyt muistuttaa teitä tästä meidän huolestamme.

Luotan täysin asiantuntemukseenne ja uskon, että tutustuttuanne aiheeseen vakuututte siitä, että nyt on aika todella kartoittaa Akonpohjan ja Kylmäpohjan tilanne siten, että vesinäytteitä otetaan muualtakin kuin muutamasta kohdasta syväväylältä. Lisäksi on tietysti hyvä huomioida näytteiden oton ajankohta, ettei se ajoitu ns. kesäminimin aikaan.

Olisin kovin iloinen, mikäli joku teistä vastaisi minulle, olenko ollenkaan tavoitellut tällä viestilläni oikeita asiantuntijoita. Kenen tai keiden puoleen minun tulisi sitten elokuussa kääntyä ja millaisiin toimenpiteisiin pitäisi sitten ryhtyä.

Ystävällisin terveisin,

Ulla Lahdes

p. 050 545 4617