Syvä huoli Akonveden vesistöstä

Olen seurannut Akonveden kauniin vesistöalueen turmeltumista kohta kolmekymmentä vuotta. Kaikki Akonveden rannalla asuvat ihmiset joivat järvivettä vielä noin kuusikymmentä vuotta sitten. Tällä hetkellä veden laatu on niin huono, että esimerkiksi Akonpohjan ja Kylmäpohjan alueilla uiminenkin vaatisi rohkeaa mieltä ja karaistunutta hipiää.

Minun on mahdotonta arvioida, kuinka paljon tämä järven raju rehevöityminen johtuu esimerkiksi teollisuuden ja maatalouden päästöistä, metsänojituksista tai tukin uitosta. Ongelmalliset päästöt ovat varmasti suurelta osin syntyneet kuluneiden vuosikymmenten aikana, mutta ongelma on vasta nyt todentunut niin, että kuka tahansa voi huomata, että vesi näyttää ikävän samealta ja haisee pahalta.

Kesämökkiläisenä tämä ongelma koskettaa minua konkreettisesti vain muutamien viikkojen ajan vuodessa, mutta sääliksi käy paikallisia asukkaita. On selvää, että järven huono kunto laskee ympäröivien maa-alueiden arvoa. Useat ihmiset ovat jo luopuneetkin alueella olevista kesämökeistään järviveden huonon laadun takia. Jaksan silti toivoa kaikesta sydämestäni, ettei tilanne johtaisi joukkopakoon, vaan alueella voitaisiin harjoittaa tulevinakin vuosikymmeninä ja -satoina maataloutta ja että me mökkiläisetkin voisimme viettää lomiamme nauttien järvestä kalastellen ja uiden.

On mahdotonta hyväksyä, ettei tälle asialle voi nyt enää tehdä mitään. Kunnan määrärahat ovat ymmärrettävästi liian niukat, mutta tällaisessa tilanteessa toivoisi jotain toimenpiteitä jo ylemmiltäkin tahoilta. Olisiko esimerkiksi ympäristöpiirillä tarjota asiantuntijoiden apua? Kerään Internetissä kansalaisadressia (http://www.adressit.com/akonvesi), jolla voitaisiin herättää päättäjien huomio ja käynnistää laajemmat tutkimukset. Vetoan tällä kirjoituksellani kaikkiin niihin ihmisiin, jotka jakavat huoleni Akonveden vesistön yhä heikkenevästä tilasta, ja toivon, että he kävisivät allekirjoittamassa nettiadressin.

Ulla Lahdes

Espoo