Haluan uida Akonpohjassa

Järvi on ollut Akonpohjan asukkaille aina hyvin tärkeä. Noin kuusikymmentä vuotta sitten järvivettä juotiin joka talossa. Kuluneina vuosikymmeninä myös kalastus on tuonut tärkeä lisän moneen ruokapöytään. Sanomattakin on tietysti selvää, että veden äärellä asuville järvi on tarjonnut myös oivan virkistäytymispaikan: minäkin olen viettänyt lapsuuteni kesät rypläten Akonpohjassa mutapohjia pelkäämättä.

Viimeisen vuosikymmenen aikana näiden matalien lahtien tilanne on kuitenkin kehittynyt huolestuttavaan suuntaan. Nyt asiat ovat siinä mallissaan, että Akonpohjassa ei tee enää edes mieli uida eivätkä paikallisetkaan ehkä uhkarohkeimpia lukuun ottamatta enää syö alueelta pyydystettyjä kaloja. On kyllä valtava vahinko, mikäli järven kauniit lahdet muuttuvat silmiemme edessä löyhkääviksi lammikoiksi, joiden hyöty- ja virkistyskäyttö on mahdotonta.

Asialle täytyy nyt tehdä jotakin. Minä olen vain kesämökkiläinen, mutta en voi silti katsoa toimettomana, kun minulle muistorikkaat rannat tärveltyvät. Useiden ihmisten pyynnöstä olen ryhtynyt keräämään nettiadressia (www.adressit.com/akonvesi). Vetoan kaikkiin, jotka jakavat kanssani huolen Akonpohjan ja Kylmäpohjan vesistön tilasta ja toivon, että he käyvät allekirjoittamassa adressin. Siihen vedoten olen jo saanutkin asiantuntijoiden mielenkiinnon heräämään niin, että ongelma kartoitettaisiin ja ryhdyttäisiin tarvittaviin järvenkunnostustoimenpiteisiin. Joskus aivan pienetkin teot auttavat.

Kirjoitan aiheesta myös nettiblogia (http://akonvesi.vuodatus.net/), josta kuka tahansa voi käydä lukemassa, miten asiat etenevät. Toivottavasti ne etenevät hyvin.

Ulla Lahdes

Espoo