Sain eilen P-S:N ympäristökeskuksesta kylälle rakennettavaa suurnavettaa koskevan ympäristölupapäätöksen, koska olin jättänyt siihen muistutuksen, kiltin sellaisen. Tutustuin postiin vasta tänään. Lupa sinänsä on ihan ok, ja kyseisen maatalousyhtymän kuuluikin saada se. Minua kuitenkin vähän ihmetytti päätöksessä ollut lausunto Akonveden vedenlaadusta. Se menee näin:

Akonveden vedenlaatua Akonpohjasta on tarkkailtu 1980-luvun alusta asti. Akonpohjassa olevan pudotuspaikan läheisyydessä veden laatu on huonompi kuin muissa tarkkailupisteissä Akonpohjan perillä tai Kylmäpohjassa, joka on hakijan talouskeskuksen lähinnä oleva lahti. Akonpohjan ja Kylmäpohjan veden laatu luokitellaan välttäväksi. Veden laatu on tutkimuspisteissä pysynyt pääosin samanlaisena 1980-luvulta lähtien.

En voinut uskoa lukemaani, kun jokainen paikalla asuva tai mökkeilevä tietää, miten dramaattisesti veden laatu on huonontunut viimeisten 25 vuoden kuluessa.

Soitin huolestuneena P-S:n ympäristökeskuksen suunnittelijalle Ilpo Käkelälle ja kysyin, onko mitään uutta Akonveden suhteen näköpiirissä. Hän kertoi, että he ovat juuri aikeissa kokoontua asian tiimoilta Juankosken kunnan edustajien kanssa 15.11.2006. Kunnasta mukaan on tulossa ainakin ympäristönsuojelusihteeri Leena Karppinen. Käkelä pyysi minua kirjoittamaan Akonveteen liittyvistä huomioistani yhteenvedon ja lähettämään sen itselleen ja Karppiselle. Lupasin toimia näin.